Att välja cykel, användning före stereotyp

Att välja cykel, användning före stereotyp

Dam- och herrcyklar har generellt olika användningsområden. En damcykel är oftast bättre när saker ska fraktas, i och med att en herrcykel mycket sällan är försedd med en cykelkorg. Visst finns det en pakethållare på de flesta herrcyklar, åtminstone de klassiska (inte mountain bikes och racercyklar), men den slutna ramen innebär också att det blir svårare att stiga av och på. Om man lastar tungt på pakethållare kan det således bli omständligt att när man ska iväg, och när man ska stanna. Samma gäller om man skjutsar ett barn på en bakmonterad cykelsits, till exempel.

För den som ska skjutsa småbarn är det betydligt mer praktiskt med en öppen ram, eller ”damcykel”.Många män drar sig för att köpa en damcykel just på grund av vad det förknippas med – men är det verkligen nödvändigt att tänka så? Båda varianterna har helt enkelt sina olika för- och nackdelar. Risken finns att man, med en herrcykel, förr eller senare glömmer av sig och råkar sparka till barnet vid av- eller påstigning.

Sluten ram mer effektivt

En cykel med sluten ram, en herrcykel, är generellt mer stabil. Det innebär dock inte att man nödvändigtvis vinglar mer på en cykel med öppen ram, en damcykel. Anledningen till att man inte tävlar med ”damcyklar” är för att det sker en effektförlust med konstruktionen. Det är dock inget om gemene man behöver tänka på eller nödvändigtvis märker av särskilt mycket. Åtminstone inte om man använder cykeln för att pendla till jobb, gym, skola eller matbutiken.

Det är när man tar i och gör en ansträngning, till exempel när man ska åka upp för en brant backe, som skillnaderna märks. Det är enklare att göra det med en herrcykel. Med det sagt, så har skillnaderna blivit mindre. Tidigare var herrcyklarnas ramar i princip horisontella, men så ser det inte riktigt ut längre. Det finns normalt en lutning, som varierar mellan olika modeller.

Vill man åka fort och långt är en herrcykel alltså bättre än en damcykel. Det gäller helt enkelt att välja cykel efter behov. En cykel med öppen ram är bättre för den som ska frakta saker, generellt.