Amnings-BH; vad ska man tänka på?

När man ska köpa amnings-bh är en vanlig fråga, och svaret är… det varierar. Om du upplever att bysten börjar växa tidigt under graviditeten kan det vara en bra idé att direkt inhandla sin första amnings-BH. Har man vuxit ur sin vanliga storlek och behöver uppdatera bh-lådan kan man lika gärna investera i något som går att använda även efter graviditeten.

Köper man en bh tidigt i graviditeten kommer den med största sannolikhet vara för liten i kupan direkt efter förlossningen. Den kommer däremot kunna komma till användning senare under amningsperioden när bysten börjat minska igen. Den som köper amningsbh tidigt kommer alltså att behöva komplettera med en större storlek när förlossningen närmar sig.                                        

Har bysten inte ökat så mycket under graviditeten brukar det för de allra flesta fungera prima att köpa amningsbh 4-6 veckor innan beräknad förlossning. Om man ser till att då kunna få in en handflata i kupan ska det utrymmet räcka för att få plats med den mjölk som rinner till både innan och efter barnets födsel, samt lämna utrymme för amningsinlägg.

För den som är osäker och inte vill köpa amningsbh innan förlossningen rekommenderar vi att man ändå investerar i någon sorts helmjuk flexibel modell som ändrar form med bysten. En sån brukar inte kosta mycket och kan vara väldigt skön att ha med sig på BB.

Frågan de flesta brukar ställa är "Hur många behöver jag?". Det smartaste är att ha tre stycken. En riktigt mjuk en att ha på natten och två eller fler stadiga BH att växla mellan på dagen. Eftersom amnings-BH bärs i princip hela dagen, varje dag är det bra att ha några ombyten så att det inte blir panik när det är tvättdags. Att kunna variera mellan bygel och bygelfritt är också väldigt skönt. 

Under amningsperioden kan bysten dessutom ändra storlek både en och två gånger, så man kan behöva uppdatera sin storlek någon extra gång.

Är du osäker på vilken storlek du ska välja ska du gå till en underklädesbutik och få hjälp av ett proffs! Storleksmässigt vill du ha samma storlek som du har i vanliga fall, så titta på det till att börja med. Du kan såklart också prova dig fram bland de BHar du har hemma.

Hur ska en amningsbh sitta då? Jo – bysten ska få plats helt i kupan. Det får inte bli några "dubbelbröst" där bysten väller över kupkanten. Från sidan ska silhuetten vara slät, och bh-kanten ska inte trycka in på brösten. Bh-banden ska sitta så pass stramt att de stöttar bysten, dock utan att skära in i axlarna. Så precis som en vanlig BH!

Har du valt en bh med bygel (kan vara skönt om du har större byst som behöver mer stöd) är det viktigt att den sitter rätt. Den ska omfamna hela bröstet och inte klämma åt för hårt i armhålan där mjölkgångarna löper. Allra helst ska du undvika bygel, då det kan orsaka mjölkstockning i värsta fall. 

Om du köper amningsbh innan bebisen har kommit ska du knäppa den på mittersta eller yttersta hyskraden. Detta för att du ska kunna knäppa in den ett eller ett par steg när barnet har kommit och du blivit mindre runt ryggen.

Tänk på att bh:ar töjer sig, och att gravidkilona kommer lätta. Det gör också att ryggomfånget minskar. Använd hellre en bh-förlängare (hittas här) för att göra bh:n större runt ryggen under de sista graviditetsveckorna, så blir den inte för stor på en gång när bebisen har kommit och ryggmåttet blivit mindre.

I slutändan är det viktigaste att den sitter skönt. Sitter den skönt har du hittat rätt! Och bästa stället att leta är hos Abecita, Sveriges ledande märke inom amnings-BH! Du hittar dem här www.feminint.se/abecita